İhracatta Doğru Fiyatı Belirleme - İhracat rehberi

İhracatta Doğru Fiyatı Belirleme

December 22, 2021
141
Views

Herhangi bir pazarda başarı için doğru fiyat belirleme zorunludur; çünkü bu genellikle bir müşterinin satın alma karar sürecinde en etkili faktördür. Fiyat, bir ürün veya hizmet için beklentilere katkıda bulunur ve tüketicilerin tekrar müşteri olup olmayacaklarını belirleyebilecek şekilde satın almalarını nasıl değerlendirdiklerini etkiler. Fiyatlandırma, birden fazla hususu kapsayan stratejik bir karardır, ilki seçilen pazar için iş hedeflerinizdir. Seçeceğiniz fiyatlandırma stratejisi, kısa ve uzun vadeli hedeflerinize göre değişiklik gösterecektir. Kültürel veya ekonomik farklılıklar nedeniyle pazarlama ve fiyatlandırma hedeflerinin belirli pazarlar için ayarlanması gerekebilir.

Hedefleriniz ne olursa olsun, evrensel amaç kar elde etmektir; seçilen strateji basitçe onu nasıl yapacağınızı belirleyecektir. İstediğiniz kar marjıyla sonuçlanacak bir fiyat belirleme için, mal veya hizmetinizin üretimi, nakliyesi, pazarlaması ve ihracatının finansmanıyla ilgili tüm maliyetlerinizin (sabit ve değişken) kapsamlı bir şekilde anlaşılması önemlidir.

Pazar ve rakip araştırması yapılmadan fiyat seçimi yapılmamalıdır. Ürününüze yönelik pazar talebi, talep edebileceğiniz fiyatı etkileyebilir. Fiyat belirleme özellikle gelişmekte olan ülkelerde, tüketicinin ödeme gücünü belirlerken kullanılacak yararlı bir ölçü kişi başına düşen gelirdir. Rakibinizin fiyatları da göz ardı edilemez. Bunlar, karşılaştırılacağınız şirketlerdir ve fiyatınızın rakiplerinize göre sunduğunuz değeri yansıtmasını çok önemli hale getirir. 

Pazarlama Vurgusu:

Değer şu denklemle temsil edilebilir:
Değer = Fayda – Maliyet
Teklifinize değer katmak için ya fiyatını düşürmenin bir yolunu bulmanız ya da daha fazla tüketici avantajı eklemeniz gerekir.

İPUCU:

Farklı bir para biriminde işlem yaparken uygun politikaların uygulanması, para birimi değerlendirmelerindeki dalgalanmalarla başa çıkmanıza ve kârlar üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamanıza yardımcı olacaktır.

Penetrasyon fiyatlandırması: Müşterileri hızla çekmek ve pazar payı kazanmak için düşük bir fiyatla girmek. Bu çok etkili bir kısa vadeli strateji olabilir, ancak tüketiciler düşük bir fiyata alıştıktan sonra beklentileri değiştirmenin ve daha sonra yükseltmenin zor olabileceğini unutmayın. Ürününüz sadakat uyandıran bir ürünse veya değiştirme maliyetleri oluşturabiliyorsanız, bu fiyat artışının etkilerini etkisiz hale getirmeye yardımcı olacaktır.

Fiyat kayması: En yeni ve en iyi ürünlere sahip olmak için gerekli araçlara ve arzuya sahip olan piyasadaki üst düzey tüketicilerden ve erken benimseyenlerden kârı en üst düzeye çıkarmak için yüksek bir fiyatla başlamak; daha sonra, satın alımları için daha fazla değer arayan tüketicilerin daha büyük bir bölümünü cezbetmek için fiyatı düşürmek.

Esnek fiyatlandırma: Farklı müşteri türleri için fiyatların ayarlanması. Bu, pazarlar arasında veya içinde farklı fiyatlandırma içerebilir. Ürününüzün farklı düzeylerde özelliklere sahip farklı modellerini sunmak, fiyatları katmanlandırmanıza ve hedeflediğiniz müşteri yelpazesini genişletmenize olanak tanır. Hizmetler için bu, farklı müşteri ihtiyaçlarından yararlanmak ve geliri en üst düzeye çıkarmak için kullanılır. Örneğin, havayolu endüstrisinde farklı fiyat grupları vardır: birinci sınıf, ekonomi, otobüs.

Rekabetçi fiyatlandırma: Rekabetin ücretine göre bir fiyat belirleyen bu strateji, birden fazla şirket aynı ürünü birbirinden çok az ayırt ederek sattığında yaygın olarak kullanılır. Bu stratejiyi uyguluyorsanız, daha iyi müşteri hizmeti veya daha uzun garanti gibi, bu fiyat noktasında değerinizi artıracak veya biraz daha fazla ücretlendirmenize ve bir fiyat savaşına girmemenize olanak sağlayacak, vurgulanacak ince farklar bulmaya çalışın. 

Tam maliyete dayalı fiyatlandırma: İhracat satışının hem sabit hem de değişken maliyetlerini kapsar. Bu yöntemle, ihracatınızın toplam maliyeti belirlendikten sonra, istediğiniz kâr marjını toplam maliyete eklemeniz yeterlidir ve bu size talep etmeniz gereken fiyatı verecektir.

Marjinal maliyet: Siz yurt içi satışlardan genel giderleri ve diğer sabit maliyetleri öderken, yalnızca üretim ve ihracatın değişken maliyetlerini kapsar. Eğer yönetilebilirse, bu yöntem bir penetrasyon stratejisiyle iyi çalışır. Uluslararası satışla ilgili ek maliyetlerin karşılanmasına yardımcı olur ve o pazardaki fiyat noktasının daha fazlasının kâr olarak kabul edilmesine izin verir.

Eximfix güvenliğe öncelik verir ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) küresel ticaret işlemlerini güvenli bir şekilde tamamlamaları için güvenilir bir ortam oluşturur. Bizimle çalışmakla ilgileniyorsanız, sitemize göz atmayı ve sunduğumuz tüm avantajları gözden geçirmeyi unutmayın.

Yazı Kategorisi:
İhracat

Comments are closed.