İhracatta Sevkiyat ve Teslimat - İhracat rehberi

İhracatta Sevkiyat ve Teslimat

March 17, 2021
288
Views

ihracatta sevkiyat ve teslimat seçenekleri dahilinde, ürününüzü müşterinizin kapısına getirmenin dört yolu vardır: kamyon, tren, hava veya okyanus. Doğru gönderi yöntemini veya yöntem kombinasyonunu seçmek, ihracat başarısı için hayati önem taşır. Ürünün zamanında ve en düşük maliyetle ulaşmasını istersiniz.

ihracatta Sevkiyat Yöntemleri

  • Karayolu: Karayolu taşımacılığı, yakın ülkelere gönderiler için oldukça popüler bir yöntemdir. Ancak başlıca sanayileşmiş ülkelerin ötesine geçtiğinizde hizmet azalır.
  • Demiryolu: Demiryolu, deniz limanlarına ve limanlardan nakliye yapılırken yaygın olarak kullanılır.
  • Hava: Hava, kara veya deniz taşımacılığından daha pahalıdır, ancak daha yüksek maliyetler, daha hızlı teslimat, daha düşük sigorta, daha ucuz depolama, egzotik pazarlar ve daha iyi envanter kontrolü ile dengelenebilir.
  • Okyanus: Hızlı teslimat gerektirmeyen büyük öğeleri, dökme malları denizaşırı pazarlara göndermek, deniz yoluyla daha ekonomiktir.

ihracatta Sevkiyat ve Teslimat için Incoterms’i kullanma

ihracatta sevkiyat ve teslimat için ortak bir terminoloji sağlamak ve yanlış anlamaları en aza indirmek amacıyla Uluslararası Ticaret Odası, Incoterms olarak bilinen bir dizi uluslararası ticaret terimi geliştirmiştir. Alıcınız veya aracınızla aynı dili konuşmanız için bu terimleri öğrenmeniz oldukça faydalı olacaktır.

Nakliye Firmaları ve Komisyoncular

Ürünleri yabancı ülkelere teslim ederken birçok belgeyle uğraşmanız gerekecek. Ancak normalde hepsini kendiniz yapmazsınız. Yurtdışındaki iş yükünü azaltmaya yardımcı olması için nakliye komisyoncuları ve gümrük komisyoncuları sizin yerinize bu işleri halledecektir.

Nakliye firmaları, teslimat sürelerinizi ve müşteri hizmetlerinizi iyileştirmenize yardımcı olacaktır. Bu acenteler sizin için nakliye hatları, havayolları, nakliye şirketleri, gümrük komisyoncuları ve sigorta firmaları ile fiyatları görüşeceklerdir. Tüm lojistik gereksinimlerinizi karşılayabilirler veya sadece nakliye ücretinizi müzakere edebilirler; kararı siz verirsiniz.

ihracatta Sevkiyat ve Teslimat için Ürünleri Paketlemek

İpucu: Doğru paketleme, nakliye sırasında hırsızlık riskini de azaltabilir.

Ürünlerinizin, özellikle denizaşırı ülkelere gönderiyorsanız, engebeli bir yolculuk yapacağını varsayın.

Zorlu ve hazır kargo yükleyicilerinden ve kötü yollardan kurtulmak için onları paketleyin.

Nakliye, elleçleme ve depolama sırasında, ürünleriniz kötü hava koşullarına ve aşırı sıcaklıklara maruz kalabilir. Özel sıcaklık kontrollerine veya diğer koruyucu önlemlere ihtiyaç duyan ürünlerinizi buna göre paketleyin.

Gönderim türü, kullanmanız gereken ambalaj türünü belirleyebilir. Örneğin, mallar gemi ile taşınıyorsa, güvertenin üstüne mi yoksa altına mı yerleştirileceğini bilmeniz gerekir.

ihracatta Sevkiyat ve Teslimat için Etiket ve İşaretler

Etiketleme düzenlemeleri ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösterir, bu nedenle göndermeden önce gerekli etiketleri doğrulayın.

Etiketler, ürün ağırlığı veya elektrik standartları gibi yerel gereksinimlere uymuyorsa, ürününüz gümrükten çekilemeyebilir.

Markalama, mallarınızı diğer nakliyatçılardan ayırır. Nakliye konteyneri üzerinde gösterilen işaretler konşimento veya diğer nakliye belgelerindeki işaretlerle uyumlu olmalıdır; aşağıdakilerin bir kısmını veya tamamını içerebilir:

  • Alıcının adı veya üzerinde anlaşmaya varılan başka bir kimlik biçimi
  • İthalatçı ülkeye giriş noktası / limanı
  • Ürünün kilogram ve pound cinsinden brüt ve net ağırlığı
  • Menşe ülkenin tanımı
  • Paketlerin sayısı
  • Uygun uyarılar veya uyarıcı işaretler

Her kabın içeriğini tanımlayan ve listeleyen bir paketleme listesi oluşturun. Her bir konteyner, içeriğini listeleyen bir ambalaj bilgisi de içermelidir.

Nakliye Sigortası

ihracatta sevkiyat ve teslimat konusunda uluslararası taşıyıcılar yalnızca sınırlı sorumluluk üstlenirler ve yabancı alıcıya teslimat noktasına kadar satıcıyı mallardan sorumlu tutarlar. Bu nedenle uluslararası nakliye sigortasına sahip olmanız gerekmektedir.

Deniz taşımacılığı sigortası, hem okyanusa hem de havadan giden kargoyu korur. Aynı zamanda kara taşımacılığını da kapsar. Üç ana deniz taşımacılığı sigortası türü vardır:

  1. Belirli bir ortalamasız sigorta: En dar teminat türüdür. Geminin batması, yanması veya karaya oturması durumunda denizdeki kısmi kayıpların yanı sıra toplam kayıplar da karşılanır.
  2. Ortalama ile sigorta: Denizdeki kısmi kayıplara karşı daha fazla koruma sağlar.
  3. Tüm risk sigortası: Tüm fiziksel kayıp veya dış nedenlerden kaynaklanan hasarlara karşı koruyan en kapsamlı sigortadır. Mülkiyet devri yapan belgeler yabancı alıcıya teslim edildiğinde, artık mallardan sorumlu olmazsınız.

Belgeleri Dışa Aktarma

İhracat belgeleri, malları ve satış koşullarını tanımlar. Aynı zamanda malların mülkiyetini, sigorta kapsamının kanıtını sağlar ve belirli bir kalite veya standardı onaylar. Denizaşırı nakliye için birkaç belge gereklidir ve iki kategoriye ayrılır:

Sevkiyat Belgeleri

Gerçek: Deniz yoluyla taşınan mallar, kayıp malların değiştirilmesiyle ilgili ekstra maliyetleri telafi etmek için tipik olarak değerlerinin %110’u oranında sigortalanır.

ihracatta sevkiyat ve teslimat konusunda sevkiyat belgeleri siz veya nakliye firmanız tarafından hazırlanır. Gönderinin gümrükten geçmesine, bir taşıyıcıya yüklenmesine ve varış yerine taşınmasına izin verir. Önemli nakliye belgeleri şunları içerir:

  • Ticari fatura
  • Özel paketleme veya işaretleme listesi
  • Orijinallik belgesi
  • Sigorta belgesi
  • Deniz konşimentosu / Hava konşimentosu *

* Bir deniz konşimentosu kara ve deniz taşımacılığı için kullanılır. Hava konşimentosu hava taşımacılığı için kullanılır. Deniz konşimentosunun malların mülkiyetini devralan kıymetli bir araç olabileceğini unutmayın. Diğer fatura türlerinde, mallar teslim edilir edilmez mülkiyeti alıcıya geçer.

Toplama Belgeleri

ihracatta sevkiyat ve teslimat konusunda muhtemelen en önemli tahsilat belgesi, malları ayrıntılı olarak tanımlayan ve yabancı alıcının borçlu olduğu tutarı listeleyen ticari faturadır. Bu form aynı zamanda gümrük kayıtları için de kullanılır ve şunları içermelidir:

  • Veriliş tarihi
  • Alıcı ve satıcının isimleri ve adresleri
  • Sözleşme veya fatura numarası
  • Toplam ağırlık ve paket sayısı dahil olmak üzere malların tanımı ve birim fiyatı
  • Nakliye işaretleri ve numaraları
  • Teslimat ve ödeme koşulları

Diğer tahsilat belgeleri şunları içerir:

  • Menşe belgeleri
  • Malların hatasız olmasını sağlamak için kullanılan muayene sertifikaları
  • Gerektiği gibi ithalat ve ihracat lisansları

Görev Erteleme ve Görev Muafiyeti

Malları yeniden ihraç etmek için ithal ediyorsanız, Görev Erteleme Programını kullanabilirsiniz. Mallar transit geçiş halindeyse ve bulunduğunuz yerde satılmayacaksa, program ödeme vergilerini kaldırır veya erteler.

Görev Erteleme Programının üç bileşeni vardır:

  1. Görevler Erteleme Programı: Ürünleri aktardıktan sonra mal ihracına kadar, gümrük vergilerinin ödemesine gerek kalmadan ithal malları hak şirketlerine sağlar.
  2. Geri Ödeme Programı: Daha önce ithal edilen mallar ihraç edildiğinde gümrük vergisi iade edilir. 
  3. Gümrüklü Antrepolar: Gümrüklü antrepo, özel sektör tarafından işletilen, gümrük vergisi ve vergi ödemek zorunda kalmadan mal depolayabileceğiniz bir tesistir. Malları ihraç etmek amacıyla ithal etmeyi planlıyorsanız faydalı olabilir.

Türkiye’nin üretim gücünü dünyaya ulaştırmak ve dış pazarlardaki gücümüzü arttırmak için üreticilerimizin ihracat yapmasını önemsiyoruz. Bu süreçte finansman ile ilgili konuları ele aldığımız İhracatta Finansman yazımızı okumanızı öneririz.

Yazı Kategorisi:
İhracat

Comments are closed.