Dolaylı İhracatın Avantaj ve Dezavantajları - İhracat rehberi

Dolaylı İhracatın Avantaj ve Dezavantajları

September 14, 2021
172
Views

Dolaylı ihracat tanımını basit bir şekilde vermek gerekirse; Bir aracı kanalıyla yapılan ihracattır. Genellikle, bir ihracat departmanı kuracak kadar büyük olmayan fakat dış piyasalara açılmak isteyen firmalar dış satımlarını aracı durumundaki ihracat tacirleri kanalıyla gerçekleştirirler. Dolaylı ihracat ile ürün veya hizmetlerinizi doğrudan sizden alıp, yurt dışındaki toptancıya veya müşteriye satan bir aracıya satışla ilgili olduğunu söyleyebiliriz.

Dolaylı ihracat aynı zamanda bölgenizde bir aracıya satış yapmak anlamına gelir. Kendi ülkenizdeki bir aracıya satış yapmak, dolaylı ihracatın en basit yoludur. Yerel bir aracı, bir ihracat ticaret şirketi veya bir ihracat yönetim şirketi olabilir. Bu özel durumda, bu yaklaşımla satış yaparken yabancı müşteriden ödeme almaktan veya nakliye lojistiğini koordine etmekten sorumlu değilsiniz.

İhracatçının ülkesindeki bir aracı, ihracatçı ve ithalatçı arasındaki emtia alışverişi ile ilgili özel promosyon rolleri oynar. Dolaylı ihracat, yurtiçi satışlara benzer. 

Dolaylı İhracatın Değerleri

Küçük işletmeler genellikle dış pazara doğrudan giriş yapmak için yeterli mali ve yönetimsel kaynaklara sahip değildir. Dolayısıyla dolaylı ihracat, bu tür küçük işletmeler için mevcut olan en ucuz giriş yaklaşımıdır. Esnektir ve gerektiğinde ihracat işlemleri doğrudan ve anında sonlandırılabilir.

Aşağıda dolaylı ihracat avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Dolaylı ihracatın avantajları:

Risksizdir ve özel beceriler gerektirmez

Dolaylı ihracatın en önemli faydalarından biri, tüm ihracat işlemlerini aracı kuruluşların yürütmesidir. Ayrıca, bir aracı, devletten lisans almak için belgelerle ilgili tüm görevleri yerine getirir. Herhangi bir ihracat deneyimine veya becerisine ihtiyaç yoktur ve küresel pazardan nakliye ve ödeme organizasyonu ile ilgili tüm riskler aracı kuruluş tarafından üstlenilir. 

İhracat sürecine minimum katılım

Dolaylı ihracatta, şirket genellikle bağımsız uluslararası pazarlama aracılarının veya kooperatif kuruluşlarının hizmetlerinden yararlanır. Bu yüzden her zaman kendilerini tüm operasyonlara kişisel olarak dahil etmek zorunda değiller. Bu uluslararası ticarette dolaylı ihracat yaparak kariyerinize başlamak için harika bir yoldur. 

Yüksek İş Hacmi

Bir üretici, bir süre içinde denizaşırı pazarın satış hacmini önemli ölçüde artırır. Normal olarak, dağıtım kanalının temsilcileri önemli bir piyasa güvenilirliğine sahiptir. Bu nedenle, farklı ülkelerden ithalatçılardan önemli miktarda sipariş almak onlar için kolaydır. Böylece üretici, artan satış hacminin avantajlarından yararlanır. 

Yerel bir temsilciden destek

Dolaylı ihracat, ihracat faaliyetlerine yeni başlayan firmalar arasında daha popülerdir. Bir şirketin ihracat işinin ilk aşamasında, pazar araştırmasına çok para harcamak önemli olmayabilir. Ve bu, yerel ajanların kurtarmaya geldiği zamandır. Tüccar ihracatçıları, pazar eğilimlerini incelemek konusunda çok iyi bilgi sahibidirler. Ve ihracatçılar tarafından sağlanan bilgilere dayanarak, iş adamları ihracat işlerine başlayabilirler. 

Dolaylı İhracatın Dezavantajları

Yabancı satışlar üzerinde kontrol yoktur

Dolaylı ihracatın en büyük dezavantajı, yurtdışı faaliyetlerin yetkisinin aracı kuruluşa devredilmesidir. Bir hedef gruba yayılmakla ilgilenen kuruluşlar, o pazarın işleyişi hakkında değerli bir anlayış kazanamayacaklardır. Kuruluşlar ayrıca satış sonrası hizmet veya katma değerli operasyonlar kuramazlar ve bu da dış pazardaki itibarlarını olumsuz etkileyebilir.

Müşterilerle kişisel etkileşim yoktur

Aracı alıcı, malları ihraç etme ve satma sorumluluğunu üstlendiğinden, kuruluş hiçbir zaman müşterilerle kişisel iletişim geliştirme fırsatı bulamaz. Kuruluşlar, son kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için hangi ürünün değiştirilmesi gerektiğini asla bilemeyeceklerinden, bu onu uygun olmayan bir pazara giriş stratejisi haline getirebilir.

Fiyatlar üzerinde kontrol eksikliği

Satıcının fiyatlar üzerinde herhangi bir kontrolü yoktur. Tüccar ihracatçısı veya ihracat evi, üreticiden küresel pazarda ürün alır ve satar. Neyi, nereden ve hangi fiyata alacağını seçme özgürlüğüne sahiptir. Neticede konu fiyatlandırma olduğunda ürünün üreticisinin söyleyecek sözü yok.

Düşük karlılık oranı

İhracat ticaretinde yer alan aracı, sağladığı hizmetler için belirli bir komisyon yüzdesi uygulayabilir. Sonunda nihai müşterilere ürünün fiyatını arttırır ve üreticinin karlılığını azaltır.

İhracat işine başlamak isteyen işletmelerin pazar trendini dikkate almaları şiddetle tavsiye edilir. Satmak istedikleri ürün veya hizmetleri Eximfix ile yurtdışından binlerce alıcı ve satıcıya ulaştırabileceğinizi de unutmayın. Bu sayede online varlığınızı güçlendirir ve daha yüksek bilinirlik oluşturabilirsiniz.

Yazı Kategorisi:
Bilgi Bankası · İhracat

Comments are closed.