İthalat ve ihracat sektörü başka hiçbir sektör gibi değildir. Uluslararası ticaret, tüccarlara başarı elde etmeleri için birçok fırsat sunar. Ancak, uluslararası iş başarısına giden yol o kadar kolay değil! Küresel pazarda iş yapmadan önce, sektör hakkında derinlemesine bilgi sahibi olunmalıdır. İthalat ve ihracat işi hakkında doğru bilgiye sahip olmamak, kişinin işi için pahalı hatalar oluşturabilir. Bu yüzden bu yazıyı, ithalat ve ihracatta sık yapılan hatalar konusunda bilgi edinmeniz için paylaşıyoruz.
İthalat ve ihracat işinde olan birçok işletme sahibi ve yöneticisi, tam yetkinliğe sahip olmadan ve ne gibi hatalar yaptıklarını bilmeden işe dahil olursa, bu durum daha sonra işlerinin tamamen başarısızlığa dönüşmesine sebep olacaktır.
Bu tür durumlarla başa çıkmak için, tüccarlar ne tür hatalar yapabileceklerini ve bu tür hatalardan nasıl kaçınabileceklerini bilmeli ve öğrenmelidir, böylece başarılarını sonuna kadar yaşayabilirler.
İthalat ve ihracatta Sık Yapılan Hatalar ve Kaçış Yolları
1.İthalat ve ihracat Mevzuatı Konusunda Bilgi Eksikliği
Tüccarlar, ithalat ve ihracat işindeki tüm yaygın hataları ve gümrük bürosu tarafından uygulanan yönetmelik, kanunlar ve prosedürler gibi diğer hususları bilmelidir. Doğru ithalat ve ihracat mevzuatı bilgisine sahip olmamak,
- Bir ticaret işinin maliyetini artırabilir
- Cezaları çekebilir
- Cezalar nedeniyle karı düşürür
- Malları zamanında gümrükten çekemeyebilirler
Bu nedenle, tüccarların, kurallar ve düzenlemeler hakkında doğru bilgiye sahip olarak uluslararası ticaretteki riskleri azaltmak için hem ithalatçılar hem de ihracatçılar için hükümetin düzenlediği programlara katılmaları tavsiye edilir.
2.Tedarikçinin veya Ürünün Alıcısının Meşruiyetinin Doğrulanamaması
Uluslararası ticarette, bir tarafın diğer tarafın farkında olmadığı, birbiriyle iş yaptığı birçok örnek vardır. Daha sonra, işe başladıkları müşteri veya tedarikçinin meşru olmadığı anlaşılabilir.
Bu tür durumlardan kurtulmak için herhangi bir sözleşme imzalamadan önce müşteri ve tedarikçinin her ayrıntısını ve meşruiyetini doğrulayın. Böylece kişi herhangi bir soruna düşmez ve herhangi bir güçlük çekmeden işe sorunsuz bir şekilde başlayabilir.
3.Gümrükte Doğru Değeri Beyan Etmeme
Çoğu zaman, işletme sahipleri kasıtlı olarak malların doğru değerini beyan etmezler veya maliyeti düşürmek için üründen kar elde edebilmek için ürünün değerini düşürürler. Dürüst olmak gerekirse, bu durum kendilerini içine soktukları büyük bir karmaşadır. Bu durum soruşturulursa, yasal işlem başlatılacak ve bu firmanın sektördeki itibarlarına zarar verecektir.
Sorunsuz bir ithalat akışı isteniyorsa ve herhangi bir devlet kurumunun kesintiye uğramasını istemiyorsa, ithalat ve ihracat işinde doğru gümrük ve harçları ödemek doğru olacaktır.
4.Mülkiyet Mallarını Sigortalama Başarısızlığı
İhtiyacımız olan tek şey, malları bir yerden başka bir yere, herhangi bir hasar veya kayıp olmadan güvenli bir şekilde ithal ve ihraç etmektir. Ancak bazen ulaşımda neler olabileceğini asla bilemeyiz. Kasıtlı veya kasıtsız olarak kötü bir şey olursa, kayıpla karşılaşma olasılığınız vardır. Yani, eşyalarınız çalınabilir, gemi batabilir veya sıcaklık dalgalanmaları gerçek hasara neden olabilir.
Bu tür durumlardan kurtulmak için, alıcı ile nakliye şirketi arasında uygun belgelerle mal sigortası yaptırılmalıdır.
Ürünler güvence altına alınacağı için mallar için endişelenmenize gerek yoktur. Bu nedenle, mülk mallarının sigortasını yaptırmanız şiddetle tavsiye edilir.
5.Deneyimsiz bir Müşteri Komisyoncusu işe Almak
Kişinin deneyimli ve yetkin gümrük komisyoncuları tutması şiddetle tavsiye edilir. Çünkü tüm evrak işlerinin her iki ülkenin normlarına göre tamamlandığından emin olunması ve işverene bu konuda rehberlik ediyor olmaları gerekir. Ayrıca, ürünleri ithal etmeye veya ihraç etmeye hazır olup olmadıklarını da bildirirler.
Belgeleri ve bunların yetkili makamdan doğrulanmasını bilmeyen deneyimsiz bir özel komisyoncu tuttuğunuzu varsayalım. Bu durumda, muazzam zarara katlanmanız gereken veya yasal sorunlarla uğraşmanız gereken durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Bu nedenle, profesyonel bir gümrük komisyoncusu tuttuğunuzdan emin olun, başkalarından referans isteyin ve komisyoncu ile olan deneyimlerinin nasıl olduğunu anlamak için görüşmeler yapın.
Sonuç:
Bu hataların dışında, Incoterms ve döviz dalgalanmalarına aşina olmak gerektiği unutulmamalıdır. Incoterms bilmiyor olmak veya kişinin para birimi seçimlerini yanlış anlamak veya araştırmak, gümrükler ve oran dalgalanmaları ile ilgili yasal sorunlara yol açabilir.
Yukarıda sayılanlar ithalat ve ihracat işinde dikkat edilmesi ve kaçınılması gereken yaygın hatalardır; aksi takdirde, ithalat ve ihracat işlerinizi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyecektir.